ZΩΑΟμοιοπαθητική Θεραπεία για Ζώα

 «Ως ιερά ζώα του Ασκληπιείου Επιδαύρου θεωρούνταν το φίδι, η αίγα, ο σκύλος. Τα φίδια στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου ήταν τα ιερότερα ζώα του χώρου. Εξημερώνονταν πολύ εύκολα και όταν ιδρυόταν ένα Ασκληπιείο, έπαιρναν ένα φίδι από την Επίδαυρο .Το φίδι δεν καθιερώθηκε τυχαία ως σύμβολο της Ιατρικής, του Ασκληπιείου και βοηθός του Ασκληπιού, στην Επίδαυρο.

Ο μύθος λέει πως ο Γλαύκος, ο γιος του Μίνωα, είχε πέσει μέσα σ’ ένα πιθάρι με μέλι και πνίγηκε! Ο Μίνωας τον έστειλε νεκρό στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου όπου αρχιεράτευε ο ίδιος ο Ασκληπιός. Ο ισόθεος κλείσθηκε με τον νεαρό νεκρό πρίγκιπα στο άβατο για να τον αναστήσει.

Παρατήρησε, ότι στην βακτηρία (ρόπαλο) στο οποίο στηριζόταν, άρχισε να τυλίγεται ένα φίδι και να ανέρχεται. Ο Ασκληπιός κτύπησε και σκότωσε το ερπετό. Τότε έκπληκτος είδε την εξής σκηνή: Ένα άλλο φίδι πλησίασε τον σκοτωμένο φίδι, τον δάγκωσε και τον ανέστησε! Ο Ασκληπιός σκέφτηκε τότε πως η Φύση του έδωσε τη λύση: Ήταν το δηλητήριο του φιδιού!  Ο Ασκληπιός αμέσως πήρε το φαρμάκι και το έκανε φάρμακο. Παρασκεύασε με το δηλητήριο μια ουσία, την οποία έδωσε μετά στον νεκρό Γλαύκο και τον «ανέστησε»! Έκτοτε το φίδι έγινε σύντροφος του Ασκληπιού και τα φίδια στα Ασκληπιεία περιφέρονταν ελεύθερα, εκεί που οι βρίσκονταν ασθενείς και οι τραυματισμένοι.

Σύμβολο αναστάσεως αφού το φίδι με το έκδυμά του και την αλλαγή/ανανέωση του δέρματός του συμβολίζει τον ασθενή που μετά την κατάλληλη θεραπεία θεραπεύει τα ζητούμενα του.

Υπάρχουν επίσης, αναφορές ότι στα θεραπευτικά κέντρα χρησιμοποιούνταν ιερά σκυλιά όπου έγλυφαν τις πληγές των θεραπευόμενων.»

 

Στην νεότερη εποχή, ο κτηνίατρος George Macleod ήταν ένας από τους κορυφαίους στην Ομοιοπαθητική θεραπευτική για ζώα. Ήταν ένας από τους λίγους χειρούργους κτηνιάτρους όπου χρησιμοποιούσε αποκλειστικά Ομοιοπαθητικά σκευάσματα. Στο βιβλίο του αναφέρει ότι : Η Ομοιοπαθητική είναι μια θεραπευτική όπου πρεσβεύει πως κάθε ουσία που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε άνθρωπο ή ζώο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία όποιας κατάστασης επιδεικνύει όμοια συμπτώματα.

Στη θεμελιώδεις αρχές τις Ομοιοπαθητικής κάθε ουσία είναι μία εν-δυνάμει θεραπευτική ουσία. Οι τρεις κύριες πηγές των σκευασμάτων είναι τα Φυτά ,τα Ζώα και τα Ορυκτά.

Η Ομοιοπαθητική είναι απόλυτα ευγενής φυσική θεραπεία. Δεν περιέχει καμία βιαιότητα ή ασέβεια προς την φύση σε κανένα στάδιο/επίπεδο της διαδικασίας.  

Όταν μία ουσία έρχεται από το ζωικό βασίλειο το ζώο δεν έχει υποφέρει καθόλου ποτέ και με κανέναν τρόπο. Κατά την διαδικασία ένας Ομοιοπαθητικός λαμβάνει την πρώτη ουσία από το ζώο και οι ουσίες προέρχονται από το γάλα ,τα φτερά , τα δηλητήρια, το αίμα ή τα κόπρανα των ζώων. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως τα Ομοιοπαθητικά σκευάσματα δεν έχουν ποτέ δοκιμαστεί σε ζώα και τα ζώα δεν έχουν υποφέρει εξαιτίας της πρακτικής Ομοιοπαθητικής θεραπευτικής. 

Όπως η Ομοιοπαθητική παίρνει μία ουσία και πολλαπλασιάζει τα αποτελέσματα μέσω της δυναμοποίησης με τον ίδιο τρόπο αυτή θεραπευτική έχει εξαιρετικά και πολλαπλά επίπεδα δράσης.

Με αυτήν την δράση, η πρακτική μας, αποδεικνύει ότι η Ομοιοπαθητική έχει ανοιχτούς ορίζοντες στην θεραπεία αρκεί οι θεραπευτικές αρχές και οι φυσικοί νόμοι να είναι απόλυτα σεβαστοί .Σε αυτήν την βάση, τίποτα δεν μας περιορίζει να χρησιμοποιήσουμε Ομοιοπαθητικά σκευάσματα στα ζώα. Έτσι και αλλιώς, είναι μια μικρή ανταπόδοση στην προσφορά τους προς την Ομοιοπαθητική και την Ανθρωπότητα.

Είναι αναντίρρητο γεγονός ότι, η Ομοιοπαθητική δεν είναι φαινόμενο placebo.             

 Αν η Ομοιοπαθητική θεραπεύει οξείες και χρόνιες φάσεις σε ζώα είναι σίγουρο ότι η Ομοιοπαθητική δουλεύει. Πως ένα ζώο είναι δυνατόν να αυθυποβάλλεται ή/και να έχει απαιτήσεις από την θεραπεία του; Πως κλινικοί κτηνιατρικοί εργαστηριακοί έλεγχοι αλλάζουν;

Από την θεραπεία της Ομοιοπαθητικής στα ζώα μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα, μέσα στο πλαίσιο της φυσικής κατάστασης του ζώου ,εφόσον σαν οργανισμοί είναι πολύ κοντά στην φύση τους και η παθολογική τους κατάσταση είναι τις περισσότερες φορές σε βασικό επίπεδο.

Ισχύει « το απλό είναι πιο εύκολο και το απλό είναι το υγιέστερο».                        

Οπωσδήποτε θεραπευτικός στόχος δεν είναι μόνο η ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων του ζώου αλλά και η ποιότητα στην ζωή του Ζώου και του Ιδιοκτήτη.

Κατά την  Ομοιοθεραπευτική διαδικασία στα ζώα χρησιμοποιούνται Ομοιοπαθητικά σκευάσματα και δεν υπάρχουν ειδικά Ομοιοπαθητικά σκευάσματα για ζώα ή θεραπευτικά σχήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άκριτα. Τα Ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι όμοια για κάθε έμβιο ον και το όμοιο σκεύασμα είναι εκείνο που θα θεραπεύσει.

 

 

Οι αρχές που απαιτούνται για να λάβει χώρα η Ομοιοπαθητική θεραπεία είναι:

*Παρατήρηση: Πως δείχνει το ζώο ,αντιδρά και συμπεριφέρεται

*Τα σημεία κλειδιά και τα ιδιαίτερα στοιχεία: π.χ Δίψα, κρύο, ζέστη.

*Η σχέση Ιδιοκτήτη- Ζώου: πχ. Πως ο ιδιοκτήτης περιγράφει το ζώο γενικά.

*Η ανάλυση της σχέσης Ζώου- Ιδιοκτήτη: π.χ Πως το ζώο αντιδρά στην απουσία/παρουσία του ιδιοκτήτη.

*Φυσικά ο παρατηρητής Ομοιοπαθητικός να είναι εξοικειωμένος με το Ζωικό βασίλειο.

 

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη: « Το Όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του». Το Όλον είναι ένα πολύπλοκο και διασυνδεδεμένο δίκτυο μερών. Τα μέρη έχουν συνεργικές ιδιότητες. Η συνέργεια των παραγόντων που συνυπάρχουν δημιουργεί ένα μεγαλύτερο και σημαντικότερο αποτέλεσμα από το άθροισμα τους.Οι άνθρωποι τείνουν να αγνοούν έννοιες όπως η φύση, το περιβάλλον, ο χρόνος, η αρμονία καθώς η εγωική κουλτούρα βασίζεται στην ψευδαίσθηση του διαχωρισμού.

Η βασική αρχή της Ομοιοπαθητικής είναι η ισορροπία με τον εαυτό μας και την φύση. Ο κύκλος της ζωής περιλαμβάνει στην ίδια σπείρα: Ανθρώπους, Ζώα, Φυτά, Αέρα, Νερό, Γη , Περιβάλλον και Σύμπαν.

Μειώνοντας τα χημικά σκευάσματα στους Ανθρώπους και τα ζώα πέρα από όλα τα θεραπευτικά οφέλη για κάθε οργανισμό επιπλέον μπορούμε και να μειώσουμε την ρύπανση του περιβάλλοντος.

Πρέπει να επανεφεύρουμε την σχέση με τον εαυτό μας και την φύση. Η ευρύτητα της Ομοιοπαθητικής θεραπευτικής  αποτελεί μια σημαντική  θεραπευτική λύση.

 

                                                               Νομικού Μαργαρίτα            

                                                                                                                      Ομοιοπαθητική  

Εναλλακτικές θεραπείες       

                                                                                                         σε Ανθρώπους και Ζώα

                                                            

                     Τ 210 9769705 | 698 8380082   

Δ      Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 175 , ΔΑΦΝΗ   172 37 

                                                                                           www.nomikoumargarita.gr