Διευκρινήσεις γύρω από τους μύθους που αφορούν την Ομοιοπαθητική θεραπευτική


Πολλές φορές υπάρχει ασάφεια για το τι είναι και τι προσφέρει  η Ομοιοπαθητική θεραπευτική. Αυτοί οι μύθοι μπορούν να αποτελούν τροχοπέδη στην κατανόηση αυτού του θεραπευτικού συστήματος. Στις 6 παρακάτω περιπτώσεις αναφέρονται οι πιο γνωστές παρερμηνείες.




Μύθος 1: Η Ομοιοπαθητική είναι το ίδιο με την βοτανοθεραπεία, την αρωματοθεραπεία, τον βελονισμό και άλλα θεραπευτικά συστήματα.

Η Κλασσική Ομοιοπαθητική στην πρακτική της δεν συμπεριλαμβάνει την χρήση βοτάνων ή άλλων θεραπευτικών συστημάτων για την θεραπευτική προσσέγγιση κάθε περίπτωσης.  
Η Ομοιοπαθητική είναι ένα αυτοτελές φυσικό θεραπευτικό σύστημα που χρησιμοποιεί μικρόδόσεις από συγκεκριμένες ουσίες για να εξομαλύνει την ά-σθενεια και να αποκαταστήσει την ισορροπία στο άτομο.Αυτό το φυσικό θεραπευτικό σύστημα βασίζεται σε θεραπευτικές αρχές. Δεν πρέπει να συγχέεται με την βοτανοθεραπεία , το βελονισμό , τις διατροφικές συμβουλές παρόλο που αρκετοί ομοιοπαθητικοί είναι εκπαιδευμένοι σε διάφορους τομείς και μπορούν να ενισχύουν την θεραπευτική δράση της Ομοιοπαθητικής.

Μύθος 2: Τα Ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι επικίνδυνα και δεν μπορούν να συνδιαστούν με συμβατικές θεραπείες.

Τα Ομοιοπαθητικά είναι εξαιρετικά ασφαλή, μη χημικά,μη τοξικά και μη εθιστικά για κάθε οργανισμό. Χρησιμοποιούνται από εγκύους, νεογέννητα και παιδιά με επιτυχία εφόσον είναι αρκετά ασφαλή ακόμη και για τον πιο ευαίσθητο οργανισμό. 
Επιπλέον, δεν υπάρχουν αντενδείξεις στον συνδιασμό Ομοιοπαθητικής και  συμβατικών φαρμάκων.
Στην πραγματικότητα, πολλοί από εκείνους
που επισκέπτονται έναν ομοιοπαθητικό  λαμβάνουν ήδη μια χρόνια συμβατική θεραπεία και ξεκινούν την Ομοιοπαθητική παράλληλα με την όποια αγωγή τους.


Μύθος 3: Η Ομοιοπαθητική απαιτεί την χρήση πολλών συμπληρωμάτων και φυσικών προϊόντων κάνοντας την θεραπεία ακριβή και δύσκολη στην εφαρμογή της. 

Στην πραγματικότητα,στην θεραπεία τις περισσότερες φορές χρησιμοποείται ένα ομοιοπαθητικό σκεύασμα τη φορά.Σε χρόνιες καταστάσεις ,το άτομο μπορεί να χρειάζεται σε μηνιαία βάση λίγα ως ελάχιστα ευρώ. Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι εξαιρετικά φθηνά,με την ομοιοπαθητική θεραπεία να είναι από τις πιο φθηνές θεραπευτικές μεθόδους.

Σε άλλες θεραπευτικές μεθόδους μπορεί να απαιτείται κάποιο χρονοδιάγραμμα για την λήψη σκευασμάτων με αποτέλεσμα η εφαρμογή τους  να είναι χρονοβόρα και κουραστική.
Στην Ομοιοπαθητική πάντα μας ενδιαφέρει η θεραπεία να ρέει μέσα στην καθημερινότητα του ατόμου εύκολα και πρακτικά γι αυτό και οι συστάσεις  δεν είναι τόσο αυστηρές και προσαρμόζεται στις πρακτικές ανάγκες. Δεν απαιτείται ιδιαίτερος κόπος και δαπάνη ενέργειας  στην  πρακτική εφαρμογή.


Μύθος 4: Τα παιδιά θα αρνηθούν να πάρουν τα σκευάσματα!

Η αλήθεια είναι ότι  τα παιδιά αγαπούν την Ομοιοπαθητική!
Τα περισσότερα αναφέρουν "πότε θα πάρω το ομοιοπαθητικάκι μου."

Ένα από τα πιο ωραία πράγματα στην θεραπεία είναι ότι τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι μικρά εύγεστα σφαιρίδια/κάψουλες που λιώνουν αμέσως στο στόμα. Ακόμα και παιδιά  αρνητικά σε συνεργασία  τα λαμβάνουν με ευχαρίστηση. 
Τα σφαιρίδια και οι κάψουλες είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν τόσο σε  νεογέννητα όσο και σε πολύ αδύναμους οργανισμούς και όταν είναι απαραίτητο μπορούν να διαλυθούν σε νερό χωρίς να αλλάζει η θεραπευτική τους δράση.


Mύθος 5: Πρέπει να κανείς να ακολουθεί ομοιοπαθητική θεραπεία συνεχώς και για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο στόχος της Ομοιοπαθητικής θεραπευτικής είναι να φτάσει στην αιτία της διαταραχής και να ισορροπήσει το άτομο συνολικά. Η θεραπεία  διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ξεχωριστές ανάγκες του ατόμου κάθε φορά. Στην αρχή της θεραπευτικής διαδικασίας  συνήθως κάποιος λαμβάνει ένα ομοιοπαθητικό σκεύασμα σε συχνό χρόνο και  προοδευτικά το διάστημα μεγαλώνει εφόσον οι ανάγκες έχουν μειωθεί και έχει υπάρξει συνολική βελτίωση και ισορροπία.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι θεραπευτικά χρήσιμη η εξάρτηση σε κανένα επιπέδο από το σκεύασμα ή από τον ομοιοπαθητικό. 

Μύθος 6: Για να ξεκινήσει κανείς Ομοιοπαθητική θεραπεία πρέπει να σταματήσει τον καφέ ή ότι άλλο υπάρχει χρόνια χρήση. 

Στην Ομοιοπαθητική θεραπεία πάντα το άτομο αντιμετωπίζεται συνολικά και κάθε σύμπτωμα του θεωρείται σαν το αποτέλεσμα των αιτιών  που το απασχολούν.Αυτή η ολιστική προσσέγγιση  δεν αφήνει χώρο για απαγορεύσεις ,περιορισμούς  και αυστηρές συστάσεις παντός είδους.
Σε πραγματική θεραπευτική βάση αξία έχει η βαθιά κατανόηση των αιτιών που οδηγούν στη χρήση ή την κατάχρηση των διαφόρων ουσιών και σημαντικό ρόλο έχει η ενημέρωση  μιας ισορροπημένης προσσέγγισης στην καθημερινότητα.
Η θεραπεία κινείται από μέσα προς τα έξω, συνεπώς γνωρίζοντας και ισορροπώντας σε βαθύτερα επίπεδα τα υπόλοιπα ακολουθούν.


Μαργαρίτα Νομικού 
22/5/2018