Η βαθιά θλίψη του Κύκνου ..Cygnus Cygnus (Cygnus-cy)

                              

Θλίψη από ρομαντικές σχέσεις.
Το Cygnus Cygnus είναι μια θεραπεία για βαθιά θλίψη που εισχωρεί στην ψυχή με μια βαθιά λύπη που δεν μπορεί να ξεπεραστεί . Διαφέρει από την Ιgnatia στο ότι τα συναισθήματα και η ένταση δεν μειώνονται με την πάροδο του χρόνου , αλλά υπάρχουν σαν να έχουν μόλις εμφανιστεί , ο πόνος που δεν μπορεί να απελευθερωθεί ,να ξεχαστεί ή να αποδυναμωθεί η ένταση του.



The Traitor.

Now the Swan it floated on the English river
Ah the Rose of High Romance it opened wide
A sun tanned woman yearned me through the summer
and the judges watched us from the other side
I told my mother Mother I must leave you
preserve my room but do not shed a tear
Should rumor of a shabby ending reach you
it was half my fault and half the atmosphere
But the Rose I sickened with a scarlet fever
and the Swan I tempted with a sense of shame
She said at last I was her finest lover
and if she withered I would be to blame
The judges said you missed it by a fraction
rise up and brace your troops for the attack
Ah the dreamers ride against the men of action
Oh see the men of action falling back
But I lingered on her thighs a fatal moment
I kissed her lips as though I thirsted still
My falsity had stung me like a hornet
The poison sank and it paralyzed my will
I could not move to warn all the younger soldiers
that they had been deserted from above
So on battlefields from here to Barcelona
I’m listed with the enemies of love
And long ago she said I must be leaving,
Ah but keep my body here to lie upon
You can move it up and down and when I’m sleeping
Run some wire through that Rose and wind the Swan
So daily I renew my idle duty
I touch her here and there — I know my place
I kiss her open mouth and I praise her beauty
and people call me traitor to my face
Leonard Cohen THE TRAITOR
Παρόλο που το τραγούδι λέγεται «Ο προδότης» , αναδεικνύεται το στοιχείο της θλίψης , της απώλειας,της μελαγχολίας και της βαθιάς εσωτερικής πίκρας. Υπάρχει αίσθηση ότι στηρίζεται σε μια βαθιά απώλεια , που δεν μπορεί να το ξεπεράσει.
Το τραγούδι θυμίζει μία ασθενή που θεραπεύτηκε . Το Cygnus Cygnus έχει καθημερινή επαναφορά του πόνου σαν ύψιστο θέμα. Αυτό έγινε αισθητό έντονα από την ασθενή μετά το θάνατο του γιου της, και αισθανόταν ότι θα πρόδιδε τη μνήμη του παιδιού της, αν εκείνη τον απελευθερώσει από την σκέψη της.Συνεπώς είναι βαθιά η θλίψη που αισθάνεται ακόμα και τρία χρόνια μετά του θάνατο του.
Το Cygnus Cygnus ήταν ένα proving που έγινε από τον Jeremy και Camilla Sherr, και η ιδέα για τη διεξαγωγή του εμφανίστηκε με μάλλον παράδοξο τρόπο: στις διακοπές τους. Eνώ ήταν στη Φινλανδία, o Jeremy Sherr είχε έντονους πόνους στον αυχένα και δεν μπορούσε να σκεφτεί ένα φάρμακο που θα ανακούφιζε το πρόβλημα. Καθώς έβγαινε από τη σάουνα μια μέρα, ο Jeremy Sherr έτριβε το λαιμό του και εκείνη τη στιγμή ένας κύκνος κολυμπούσε. Έτσι ο Αγριόκυκνος έγινε μέρος του επόμενου proving.
Στο proving εμφανίστηκε το είδος της θλίψης που συναντάται μετά από το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, ένα συναίσθημα τόσο έντονο που μπορεί να φανεί ανίατο. Οι provers αναβίωσαν τη θλίψη που είχαν βιώσει σχετικά με θάνατο αυτών που είχαν αγαπήσει, και ένιωσαν σαν να μην είχε περάσει καθόλου χρόνος από εκείνη την στιγμή του θανάτου, ήταν σαν να το βίωναν εκείνη την στιγμή και να ένιωθαν τον πόνο του συμβάντος.Μια εσωτερική θλίψη που φάνηκε να τους επηρεάζει με τρόπους που δεν είχαν ξαναζήσει στο παρελθόν.
Η ασθενής, μια πανέμορφη, λεπτοκαμωμένη γυναίκα γύρω στα εξήντα, ήταν χορεύτρια.Το κεφάλι της ισορροπεί με χάρη επάνω σε ένα μακρύ λεπτό λαιμό. Είναι αδύνατον για εκείνη να μιλήσει για γεγονότα πριν τον θάνατο του γιου της , που ήταν τρία χρόνια πριν, και παραπονιέται μια αίσθηση κόμπου στο λαιμό της. Λέει ότι δεν φοράει τίποτα γύρω από το λαιμό της και ακόμα και το χειμώνα που δεν φορά πουλόβερ με λαιμό (ζιβάγκο) , δεδομένου ότι δεν ανέχεται να αισθάνεται περιορισμένη. (διαφοροδιάγνωση: Lachesis) Είχε πάρει Ignatia στο παρελθόν αλλά δεν είχε βοηθήσει την κίνησή της και την ένταση της θλίψης της.
Τα ακόλουθα θέματα εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του ιστορικού:
«Κακοποιούμουν από τον πατέρα μου, όλοι μας υποφέραμε κάτω από τα χέρια του … έκανε απερίγραπτα σκληρά πράγματα σε όλους μας, και ήμασταν ανίσχυροι …»
«Είχα τρεις αποβολές και ανακάλυψα ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω ένα παιδί»
«Ο γιος που υιοθέτησα έχασε τη ζωή του … Μου λείπει τόσο πολύ, είναι σαν να έχει πεθάνει μόλις χθες ….»
«Τον βλέπω στα όνειρα μου και μου λέει ότι θα είμαστε μαζί όταν επουλωθεί ο πόνος μου. Ο θάνατος είναι μια μορφή θεραπείας … νομίζω ότι πρόκειται να πεθάνω σύντομα … » (Σημείωση: δεν είχε αυτοκτονική προδιάθεση , απλά πίστευε ότι η ζωή της θα τελειώσει με μια ασθένεια)
Εκείνη θα διηγούνταν ξανά και ξανά το θάνατο του γιου της, και το κενό που αναφέρεται από το θάνατο του γιου της είναι κάτι που θυμίζει κύκνο . Πίστευε ότι το παιδί ήταν αδελφή ψυχή της (βλ. Cygnus olor).
Άλλα σημαντικά στοιχεία για τον Cygnus:
*Όνειρα προγνωστικά
*Θάνατος και αίσθηση θανάτου
«Νομίζω πως θα πάω να συναντήσω το γιό μου σύντομα»
«Είμαι έτοιμη να φύγω ,νομίζω πως θα πεθάνω»
*Σκυλιά: Αγαπούν τα σκυλιά
*Χρήματα : Μεγάλο θέμα στην ζωή τους
*Κηδείες : Ανέφερε για την κηδεία του γιού της παραπάνω από μια φορά κατά την διάρκεια του ιστορικού.
*Μεγάλες προσπάθειες : Οτιδήποτε ήταν μια μεγάλη προσπάθεια για εκείνη, έκανε τα πάντα να φαίνονται τόσο δύσκολα στο να επιτευχθούν.
Υπήρχε μια βαθιά αίσθηση ότι έχει κολλήσει στην θλίψη και δεν μπορεί να απελευθερωθεί από τον απίστευτο πόνο που αισθάνεται ακόμη.
Ρούμπρικες: 
Mental/Emotional:
MIND – AILMENTS FROM – cares, worries
MIND – ANGER – self; with herself
MIND – DELUSIONS – despised; is
MIND – ECSTASY – sublime
MIND – FORSAKEN feeling
MIND – QUIET disposition
MIND – REMORSE
MIND – SADNESS – weeping – with
Physicals:
FEMALE GENITALIA:PAIN – cramping – Ovaries – right
ABDOMEN – PAIN – cramping, gripping
CHILL – INTERNAL – coldness – bones; as if in the
GENERALS – LIE DOWN – desire to – curled up

Ο κύκνος σαν πτηνό :

Οι κύκνοι είναι μεγαλόσωμα υδρόβια πτηνά της  οικογένειας των Νησσιδών, στην οποία περιλαμβάνονται οι χήνες και οι πάπιες . Οι περισσότεροι κύκνοι κατατάσσονται στο γένος Κύκνος (Cygnus). Κατατάσσονται μαζί με το συγγενές είδος των χηνών στην υποοικογένεια των Anserinae και σχηματίζουν το φύλο Cygnini, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρούνται μέλη της ξεχωριστής υποοικογένειας Cygninae.

Έχουν μακρύ λαιμό, αναλογικά βαρύ σώμα, μεγάλα πόδια, ενώ πετούν με αργά χτυπήματα των φτερών και τον λαιμό εκτεταμένο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το μήκος τού λαιμού τους, ο οποίος φέρει 23-25 σπονδύλους, αντί των 18-19 που φέρουν τα υπόλοιπα Χηνόμορφα. Τα είδη που ζουν στο Βόρειο Ημισφαίριο  έχουν μια πολύ επιμήκη τραχεία , η οποία συστρέφεται στο στέρνο, διάταξη που απαντάται και στα Γερανόμορφα.

Μεταναστεύουν πετώντας σε διαγώνιο σχηματισμό ή σε σχηματισμό V, πετώντας σε μεγάλο ύψος. Κανένα άλλο υδρόβιο πουλί δεν φτάνει την ταχύτητα με την οποία κινείται είτε στο νερό είτε στον αέρα. Τρέφονται με υδρόβια φυτά τσαλαβουτώντας επιφανειακά στα ρηχά νερά, και όχι με κατάδυση. Είτε κολυμπούν είτε στέκονται, τα είδη Cygnus olor και Cygnus atratus συχνά διπλώνουν το ένα πόδι πίσω στην πλάτη. Το αρσενικό και το θηλυκό έχουν παρόμοια εμφάνιση.

Αντίθετα με ότι πιστεύεται, οι κύκνοι παράγουν μια ποικιλία φωνών. Είναι κοινωνικοί, εκτός από την περίοδο τής αναπαραγωγής. Τότε κάθε ζευγάρι απομονώνεται στην εδαφική του περιοχή, την οποία υπερασπίζεται σθεναρά εναντίον των καταπατητών. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η διαθέσιμη εδαφική ζώνη είναι περιορισμένη, τα πουλιά φωλιάζουν σε αποικίες. Η φωλιά, η οποία χτίζεται συνήθως στις όχθες και μερικές φορές επιπλέει, αποτελείται από έναν σωρό υδρόβιων φυτών, τα οποία συλλέγουν τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό. Τρέφονται με σπόρους και ρίζες φυτών, σκουλήκια και όστρακα.

Οι κύκνοι ζευγαρώνουν με έναν σύντροφο ισόβια. Η ερωτική συμπεριφορά τους περιλαμβάνει αμοιβαίο βύθισμα του ράμφους ή στάσεις με τα κεφάλια τους ενωμένα. Το θηλυκό επωάζει κατά μέσον όρο 6 αβγά, ανοιχτόχρωμα και χωρίς κηλίδες, ενώ το αρσενικό είναι άγρυπνος φύλακας, ενώ σε μερικά είδη το αρσενικό συμμετέχει και στην επώαση. Σε περίπτωση επίθεσης, αφού απωθήσουν τον εχθρό, οι κύκνοι παράγουν μια θριαμβευτική κραυγή, όπως και οι χήνες.

Τα μικρά γεννιούνται με κοντό λαιμό και χνουδωτά, αν και είναι ικανά να πετούν και να κολυμπούν μόλις μερικές ώρες αφού εκκολαφθούν. Οι γονείς τα φροντίζουν προσεκτικά για πολλούς μήνες, ενώ σε ορισμένα είδη η μητέρα τα μεταφέρει στην πλάτη της. Τα νεαρά, ανώριμα άτομα φέρουν γκρι ή καφέ στικτό φτέρωμα για 2 ή και περισσότερα χρόνια. Οι κύκνοι ενηλικιώνονται κατά το 3ο ή 4ο έτος και ζουν πιθανόν 20 χρόνια σε φυσική κατάσταση και μέχρι 50 χρόνια σε κατάσταση αιχμαλωσίας.

Από τα 7 είδη συνολικά (μερικά από αυτά αποτελούν για ορισμένους ορνιθολόγους υποείδη) τα 5 είναι ολόλευκα, με μαύρα πόδια και απαντούν στο Βόρειο Ημισφαίριο:

  1. Ο βουβόκυκνος (Cygnus olor), με ένα μαύρο εξόγκωμα στη βάση του πορτοκαλιού ράμφους, με καμπύλη στάση τού λαιμού και με έντονη κύρτωση των φτερών. Το είδος αυτό είναι ιθαγενές της Ασίας, από όπου και εισήχθη στην Ευρώπη κυρίως ως διακοσμητικό κατά τον Μεσαίωνα και μετά σε όλο τον κόσμο.

  2. Ο αγριόκυκνος (είδος Cygnus cygnus) είναι ένα επιθετικό πουλί, με μαύρο ράμφος, που έχει μια διακριτή κίτρινη βάση. Το υπο-είδος Cygnus cygnus buccinator, ή «κύκνος-τρομπέτα», ονομάζεται έτσι εξαιτίας της δυνατής κραυγής που παράγει η οποία ακούγεται πολύ μακριά, ενώ το ράμφος του είναι ολόμαυρο.

  3. Ο νανόκυκνος (είδος Cygnus bewickii) έχει παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά είναι μικρότερος και πιο ήσυχος.

  4. Το είδος Cygnus columbianus με μαύρο ράμφος και συνήθως μια κίτρινη κηλίδα κοντά στο μάτι. Ορισμένοι ορνιθολόγοι κατατάσσουν τα 3 τελευταία είδη στο γένος Olor, διατηρώντας την ονομασία Cygnus για τον βουβόκυκνο.

    Κύκνος του είδους Cygnus olor, Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ελλάδα ζουν τρία είδη κύκνων:

  1. ο βουβόκυκνος Cygnus olor

  2. ο αγριόκυκνος Cygnus cygnus και

  3. ο νανόκυκνος Cygnus bewickii 

    Το πρώτο  κλωσάει τα αβγά του στο Δέλτα του Έβρου , στην τεχνητή λίμνη του Άγρα στην Έδεσσα, στη λίμνης της Ορεστιάδας , της Καστοριάς  και περιστασιακά, σε άλλους υγροβιότοπους. Τα δύο άλλα είδη κάνουν την εμφάνισή τους σπανιότερα, ως περιπλανόμενα ή διαβατικά.